Foto: twee Colonials in het project Hampton Court bij Leeuwarden

woensdag 31 maart 2010

A Big Old Victorian Farmhouse

Met hun erkers, torentjes en overall asymmetrie braken de Victoriaanse boerenhuizen uit het traditionele Colonial hokje. Het bijzondere en gedetailleerde metselwerk van de schoorsteen is kenmerkend voor de Victoriaanse substijl die Queen Anne genoemd wordt. Het huis heeft maar liefst drie veranda's. Let op de fraai bewerkte details aan de onderkant van het dak van de veranda.

zondag 28 maart 2010

Little Red Barn HouseWitte villa's staan fraai tegen een groene bosrand, zoals ik in een eerder bericht liet zien. Maar rood kan natuurlijk ook. Erg verrassend en verfrissend, dit huis als een grote schuur zoals ze die in Amerika kennen. De eigenaren, Thad en Sheila in Wisconsin kwamen bij architect Geoff Warner met een kinderboek met rode schuren erin. Zoiets wilden ze om in te wonen. Hij ontwierp een soort oerhuis, zoals kinderen het tekenen, een doos met een dak en een schoorsteen. Het lijkt alsof je het zo kunt oppakken, maar het is groter dan het er uit ziet. Prachtig, en wat een lef! Te vinden in het boek "The Farmhouse" van Jean Rehkamp Larson, uitgeverij The Taunton Press.

vrijdag 26 maart 2010

Een relaxed huisDeze foto heb ik ooit op een website gevonden van het Amerikaanse bouwbedrijf Chadsworth Homes in Maryland. Ik vond nu maar een paar huizen op hun site en die spreken mij minder aan. Maar deze foto heb ik bewaard, omdat het huis een snaar raakt. Ik vind het een mooi huis, met relaxte lijnen. Let wel, het is de achtergevel van het huis. De voorgevel is heel druk, met allerlei schuine daken, dus die laat ik niet zien. Het heeft iets van een zomerhuis. Een sterke hoofdvorm met die dwarskap en dan rechts een veranda met afdak gesteund door (wel erg dikke) kolommen. De aparte kleur draagt ook bij aan de sfeer, hij combineert goed met het wit van de kozijnen die mooie accenten vormen in het totaal.

Elke vrijdagmiddag Open Huis in onze modelwoningElke vrijdagmiddag is er Open Huis in onze modelwoning op Buitenplaats Hampton Court bij Hempens (net onder Leeuwarden), van 14.00 - 16.00 uur. Wij nodigen u van harte uit een kijkje te komen nemen in deze fraaie Amerikaanse Colonial. De koffie en thee staan voor u klaar. Het adres is Martinusleane 10, 9086 CT Hempens.
Graag tot vrijdag! Een afspraak maken kan natuurlijk ook.
Tel. 06-54 3088 54.

woensdag 24 maart 2010

A porch for lazy sunday afternoonsWat een sfeer, zo'n oud houten huis in Maine in de Verenigde Staten.
Een echte onvervalste porch, met schommelstoelen en hangend schommelbankje en al.
Het afdak van de veranda rust op fraaie gietijzeren kolommen. Echt een plek om lome zondagmiddagen door te brengen....met de kinderen of familie en vrienden.

vrijdag 19 maart 2010

Wijds zicht op de stad vanaf de Buitenplaats
Vanmiddag was ik op de Buitenplaats voor het Open Huis dat wij elke vrijdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur houden. Het was fris maar niet echt koud meer. Een windje zorgde voor fraaie golfjes in de haven. Vanaf de dijk langs de Nauwe Greuns is er een prachtig wijds uitzicht over het vlakbij gelegen meertje de Teernser Wielen naar de stad Leeuwarden, met de zwarte Achmeatoren die aangeeft waar het centrum is. Je bent helemaal buiten, maar hebt een visuele link met de stad. Een fantastische plek om te wonen.

zondag 14 maart 2010

Uitzicht uit Villa 5, de haven en The Cab

Dit is wat je ziet vanuit een van de slaapkamers op de eerste verdieping van Villa 5 in het project Hampton Court (zie een eerder bericht op deze blog). Een fraaie Buitenplaats van in totaal 11.000 m2, met 5 villa's in de Colonial stijl bij het oude dorpje Hempens, net onder Leeuwarden. Er is een villa verkocht en bewoond, een tweede villa is onze modelwoning en per direct opleverbaar. De andere drie zijn nog te koop. Waarbij dan rekening gehouden kan worden met veel van uw wensen bij de bouw. Je kijkt over het brede balkon naar het westen.
De Buitenplaats is aan drie zijden omzoomd door bos, de westkant is open met uitzicht over weiland waardoor er meestal fantastische wolkenluchten te bewonderen zijn, zoals de foto ook laat zien. Het nu nog provisorisch aangelegde paadje loopt over een mooie houten brug naar de privéhaven. De haven telt 5 ligboxen van 5 x 14 meter, een voor elke villa. Op het moment van de foto liggen er twee scheepjes in de haven. Een gewoon sloepje en The Cab van Menken Maritiem, zie http://www.menkenmaritiem.nl/nl/the-cab.html

De roots van The CAB liggen in de USA, waar zusterschepen de Roaring Twenties hebben meegemaakt. In die jaren werden schepen als The CAB hoofdzakelijk gebruikt om rijke industriëlen van hun buitenhuis op Long Island naar Manhattan te "taxiën". Tijdens de drooglegging werden schepen als The CAB gebruikt voor de dranksmokkel. Met de opkomst van de automobielen en aanleg van bruggen verloren de schepen hun functionaliteit, maar Menken Maritiem laat de rijke historie herleven in een luxe dagboot met het comfort van vandaag.

zaterdag 13 maart 2010

Speelse variantDe basis van dit huis heeft veel van een Colonial, maar het lijkt meer een speelse variant op de stijl. Wel een gemetselde schoorsteen aan weerszijden, geen oneven aantal ramen op de eerste verdieping. Een deel van de voorgevel op de eerste verdieping springt naar voren. Allerlei grappige details, zoals een kleine dwarskap in het midden met een mooi rond raam in de nok. Op de hoeken van het huis en van de vooruitspringende gevel decoratieve kolommen.
In de zijgevel, naast de schoorsteen en vlak onder de kap raampjes in de vorm van een kwartcirkel. Rechts voor een fraaie erker met dakje en links naast het huis een zijuitbouw met dwarskap, met een boogvorm die ook onder de dwarskap van het huis te vinden is.
Al met al een mooie en aparte villa met de uitstraling van een Colonial.

donderdag 11 maart 2010

Fraaie Colonial met zijaanbouwEen fraaie, klassieke Colonial, met een forse zijaanbouw. Deze is iets naar achter gelegen, om de nadruk op het huis zelf te vestigen. Deze aanpak zorgt er ook voor dat de voorgevel en het dak niet precies hoeven aan te sluiten. Jammer genoeg verdwijnt de van rode baksteen gemetselde schoorsteen grotendeels in de aanbouw. Aan de achterzijde zien we een kolom van de veranda. Op het dak de meestal gebruikte grijze natuurlei. De foto staat in het boek
"Colonials, Updating Classic America" van Matthew Schoenherr. Het eerste boek dat ik aanschafte toen ik mij begon te verdiepen in de Colonials.

dinsdag 9 maart 2010

Uitzicht over de baaiMooi staan ze daar, aan de rand van het bos, lekker in de luwte, met uitzicht over de baai, waar allemaal scheepjes aan boeien liggen. Twee huisjes verbonden door een gebouwtje, met twee dakkapelletjes en een overdekte veranda. Grijze natuurlei op de daken, drie gemetselde schoorstenen. Het komt ook door de kleuren van de foto en de grove korrel, maar het vormt een sfeervol geheel. Even op de foto klikken, dan wordt het duidelijker.

maandag 8 maart 2010

Vriendelijke villa met veranda en drie dakkapellenOp een of andere manier raakt dit huis ons. Een vriendelijke villa, met dwarskap, een brede veranda bij de voordeur met een afdak gedragen door vier kolommen en drie hoge dakkapellen. Het heeft stijl en karakter. Alleen een begane grond met kap, zodat het voldoet aan de eis die helaas in heel veel gemeenten wordt gesteld: maximale goothoogte 3 meter.

zaterdag 6 maart 2010

Privéjachthaven
Buitenplaats Hampton Court (zie een eerder bericht) telt straks vijf villa's in de Amerikaanse Colonial stijl. Men rijdt de oprijlaan op en komt dan op een fraai aangelegde hof met daaromheen de villa's. Een wandelpaadje leidt naar het buitenterrein waarin een haven is aangelegd. De haven telt vijf ligboxen, een voor elke villa. De boxen hebben een afmeting van 5 x 14 meter. Voor elke box is een walstroom aansluiting met eigen meter. Er is verlichting en een waterkraan. De Buitenplaats ligt aan de Staande Mast Route, dus er kan ook een zeiljacht worden afgemeerd. Men is vrij snel op het Van Harinxmakanaal en kan dan naar de Friese Meren of IJsselmeer of Waddenzee varen.

vrijdag 5 maart 2010

Verrijking van het landschapVeel mensen, vooral in Friesland, zijn tegen bouwen in het buitengebied. Ze zijn bang voor verrommeling. Maar bebouwing kan ook een verrijking zijn van het landschap, mits er natuurlijk sprake is van kwalitatief goede architectuur. De foto's laten dat zien. Het landschap zonder huizen is kaal en saai...de huizen voegen er veel aan toe.

Strandhuis


De foto van dit strandhuis komt uit een van de boeken over The Hamptons in ons bezit. Wat een prachtig huis....zo simpel en basic, met dat verweerde hout en die kleur...alsof het al 100 jaar oud is. Wat zou het mooi zijn zoiets te bouwen in de duinen...een huis dat perfect past in de omgeving....Alleen het balkon zou breder kunnen.

donderdag 4 maart 2010

Eikenhouten bijgebouwenWie Engeland kent heeft ze wel eens gezien, de stallen, schuren en andere eikenhouten gebouwtjes. Ze staan er vaak al eeuwen en vormen een vanzelfsprekend onderdeel van het prachtige landschap. Ze worden nu ook op het vasteland gebouwd, waarbij traditionele materialen en ambachtelijke technieken worden gecombineerd.
Deze gebouwtjes kunnen dienen als tuinhuis, poolhouse, carports, gastenverblijf en als stal. Door de prachtige natuurlijk materialen, het eikenhout vaak gecombineerd met rode leipannen op het dak maken ze een lust voor het oog. U leest er alles over in "Eikenhouten Bijgebouwen" van Ivo Pauwels met foto's van Jan Verlinde. Uitgeverij Lannoo. In het boek worden realisaties getoond van English Heritage Buildings uit Schoten, België. In Nederland kunt u terecht bij Eyckenhout in Meppel.

http://www.lannoo.com/
http://www.heritagebuildings.be/
http://www.eyckenhout.nl/

Tijdloze architectuur


De Colonial stijl is een fraaie stijl die 300 jaar geleden is meegenomen door kolonisten toen ze de oceaan overstaken. De naam zegt het al. In de loop van de tijd is de stijl doorontwikkeld en nog steeds razend populair in de Verenigde Staten. Colonials zijn bekend van Amerikaanse films of tv-series. De villa's hebben een mooie, vriendelijke uitstraling en worden daarom vaak als decor gebruikt. Ze raken mensen door de harmonieuze lijnen. In Amerika zijn ze op veel plaatsen te vinden, met name aan de oostkust. Er zijn verschillende typen: French Colonial, Dutch Colonial, Spanish Colonial etc. Zoals blijkt uit de foto van het Robert Carter House, een Colonial gebouwd in Williamsburg voor 1750, is er nauwelijks wat veranderd aan de stijl.

Authentieke Colonial


Voor Buitenplaats 4 bij Hempens is gekozen voor de authentieke Amerikaanse Colonial.
Symmetrisch, met de voordeur in het midden en een oneven aantal ramen op de eerste verdieping, met het middelste raam boven de voordeur. Hoge vensters met roedeverdeling, een met fraaie handvorm bakstenen gemetselde schoorsteen aan weerszijden, ambachtelijk gebakken leipannen op het dak en functionele hardhouten luiken. Van de Welstandscommissie moesten wij variëren, zodat er twee villa's zijn zonder balkon, een met klein balkon en twee met breed balkon met veranda. De villa op de kop van de oprijlaan heeft standaard een zijuitbouw om hem symmetrisch te maken, en als grapje een klokkentorentje. De uitbouw is optioneel bij de andere villa's. Als extra optie is een serre aan de achterkant mogelijk. Ook twee of vier dakkapellen zijn een optie.

Hampton Court


Ten zuiden van Leeuwarden, net onder het Van Harinxmakanaal, ligt de nieuwe wijk Zuiderburen. Daaronder liggen twee oude dorpjes, Teerns en Hempens. Rond de dorpjes is nieuw bos aangelegd met daarin vijf open plekken, Buitenplaatsen, elk bestemd voor vijf villa's. Voor elke Buitenplaats was een andere architectonische stijl voorgeschreven. Toen we in 2005 hoorden dat bij Buitenplaats 4 een stuk grond erbij was getrokken waardoor deze aan het water kwam te liggen hadden we het gevoel "Die moeten we hebben!" Wonderbaarlijk genoeg bleek toen dat voor die plek de Colonial stijl was voorgeschreven. We konden samen met AG Vastgoed uit Alkmaar de Buitenplaats kopen en hebben een prachtig project ontwikkeld met vijf klassieke Amerikaanse Colonials en een privéhaven.
Inmiddels is er een villa verkocht en bewoond. Er zijn dus nog vier villa's te koop, waaronder de tweede villa die is gebouwd, onze modelwoning.

http://www.hamptoncourt.nl

woensdag 3 maart 2010

Hampton Villas


Hampton Villas is genoemd naar The Hamptons, een aantal dorpjes op Long Island. Omdat het een mooie naam is en vanwege de sfeer en de fraaie huizen die er staan.
We zijn onder meer gespecialiseerd in de Amerikaanse Colonial. Die zijn niet specifiek op Long Island te vinden, maar wel veel aan de Oostkust.

Op onze site vindt u in het kort wie we zijn en wat we doen, met een
aantal voorbeelden van huizen. Naast de klassieke Colonial
zijn we erg enthousiast over een meer landelijk type huis, een
schuur-achtig type.

http://www.hamptonvillas.nl/