Foto: twee Colonials in het project Hampton Court bij Leeuwarden

zondag 4 april 2010

Modern classics

Mijn favoriete moderne architect is de Amerikaan Richard Meier (Newark, 12 oktober 1934). Architect van kantoorgebouwen (waaronder een fraai kantoor in Hilversum), stadhuizen (o.a. het Haagse stadhuis, dat Het IJspaleis als bijnaam heeft), enkele villa's en musea, zoals het Getty Center in L.A. In Meiers ontwerpen zijn de idealen van de New York Five zichtbaar.
Deze vijf architecten publiceerden in 1972 een boek met de titel 'Five Architects', waarin zij hun modernistische ideeën over autonome architectuur uiteenzetten. De New York Five werden al gauw 'The Whites' genoemd. Meier is die bijnaam tot op de dag van vandaag trouw gebleven.
De kleur wit is voor hem één van de middelen om tot een krachtige en heldere vorm te komen. Het stralend witte kantoorgebouw in Hilversum staat in een omgeving, waarin beleving van de natuur mogelijk is. Omdat het de mens nooit zal lukken de natuur te evenaren, moet men ook niet proberen deze na te bootsen, stelt Meier. Een contrast tussen natuur en architectuur maakt het juist mogelijk de natuur intens te ervaren.
Zijn villa's zijn ondertussen klassiekers. Boven twee foto's van
The Rachofsky House, onder The Smith House.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten