Foto: twee Colonials in het project Hampton Court bij Leeuwarden

dinsdag 13 juli 2010

Klassieke buitenhuisjes in Breukelen


Scheendijk is een buurtschap in de gemeente Breukelen in de provincie Utrecht. Hier bevindt zich de jachthaven van Breukelen. De buurtschap ligt ten oosten van Breukelen, aan de Loosdrechtse Plassen. Scheendijk omvat samen met de Kievitsbuurt een natuurgebied met trekgaten en legakkers. Op de legakkers zijn in het verleden ooit recreatiehuisjes gebouwd. Sommige zijn nog in de oude staat, veel zijn er gerenoveerd en soms zijn ze afgebroken en zijn er nieuwe huisjes voor in de plaats gebouwd. Omdat er geen nieuwe huisjes bij gebouwd mogen worden zijn ze inmiddels vrij exclusief. Ze zijn meestal van hout, vaak met rieten kap. Er zijn nogal wat huisjes die fraai ogen: stijlvolle en sfeervolle gebouwtjes met aansprekende architectuur. Ze zijn vaak heel simpel van vorm, maar dat maakt de ontwerpen krachtig.

Een trekgat is een plas die is ontstaan door het uitbaggeren van veen.. Dit uitbaggeren van veen, het trekken met de baggerbeugel, werd vanaf de 16e eeuw toegepast bij de winning van turf onder de grondwaterspiegel. Het uitgebaggerde veen werd op legakkers, ook wel kraag genoemd, te drogen gelegd waarna er turf van werd gemaakt, die kon worden gebruikt als brandstof. Meestal waren de legakkers lange en smalle stroken grond. Veel grote plassen in veengebieden zijn ontstaan uit trekgaten doordat stormen de legakkers wegsloegen of doordat ook de legakkers werden weggebaggerd. Voorbeelden van gebieden met legakkers en trekgaten zijn te vinden bij onder andere de Vinkeveense Plassen, de Nieuwkoopse Plassen, de Loosdrechtse Plassen en de Weerribben. In de Overijsselse veengebieden worden legakkers ribben genoemd, vandaar de naam.

maandag 5 juli 2010

Buitenplaats Hampton Court


Vooral met zomers weer is de Buitenplaats een paradijsje. Het terrein is aan drie kanten omgeven door bos, de westkant is open en biedt een prachtig vergezicht met schitterende wolkenluchten. De locatie is helemaal buiten, er lopen hazen en fazanten over het terrein, en toch maar 10 minuten rijden van hartje Leeuwarden. Er zijn nog 4 villa's te koop: onze modelwoning en drie nog te bouwen villa's, waarbij met veel van uw wensen rekening gehouden kan worden. Kavels van ruim 1.000 m2 tot ruim 1.250 m2. Sfeervol wonen op een Buitenplaats van in totaal 11.000 m2, met een oprijlaan en een buitenterrein met privé jachthaven. Bij elke villa hoort een ligbox in de haven van 5 x 14 meter. De haven is voorzien van walstroom, verlichting en stromend water. Neem een kijkje tijdens ons Open Huis, elke vrijdag middag of bel voor een afspraak met 06-54308854. U bent van harte welkom.